TACK FÖR TRE GRYMMA ÅR!
Swimrun

Ett swimrun i världsarvsmiljö

«Vattnets Väg till Gruvan här i Falun är ett helt unikt ledsystem. Att vi nu får möjlighet att arrangera ett swimrun i den här miljön är fantastiskt. Vi kommer att springa på stigar som hackades fram för flera hundra år sedan och simma i Sveriges äldsta konstgjorda sjö. Magiskt!»
Tomas Viker, tävlingsledare

Resultat

Stora Stötem Swimrun 2015

anmälan_öppen

Stora Stöten

Vid midsommar 1687 började det att låta olycksbådande i Falu Koppargruva och den 25 juni samma år inträffade det största raset någonsin i svensk gruvhistoria. De tidigare dagöppningarna Blankstöten, Bondestöten och Skeppsstöten störtade samman. Resultatet blev Stora Stöten med ett djup på 100 meter och rasmassor ner till 300 meters djup. Ryktet om händelsen spreds snabbt och blev mycket omtalat. Inte bara på grund av storleken på raset utan även för att ingen människa omkom. Nästa 450 år senare kommer Stora Stötens botten att fungera som startplats för Stora Stöten Swimrun. Där, längst nere i dagbrottet kommer du mötas av en mäktig syn när du lyfter blicken uppåt, och det är bara början…

TÄVLINGSFORMEN

Man tävlar antingen i par med en kompis eller individuellt. Iklädd våtdräkt, lätta skor och badmössa så tacklar man under dagen de växelvisa sim- och löpsträckorna som avlöper varandra längs banans rutt.

EN UNIK BANA

Stora Stöten Swimrun kan skryta med att banan till stor del är formad av mänskligt kraft. Vattnet har alltid varit viktigt för Falu Gruva. Sjöar, dammar, kanaler och diken har genom århundradena grävts fram. Utefter banan kommer deltagarna springa förbi medeltida hyttplatser, vackra bergsmansgårdar, dammar och dammhus i en särpräglad nordisk natur. Allt en viktig del av Världsarvet Falun. Här erbjuds deltagarna en historisk upplevelse som går flera hundra år tillbaka i tiden. Start sker i botten på Falu Koppargruvas dagbrott, Stora Stöten. Målgång sker vid de rikskända hoppbackarna på Skid-VM arenan Lugnet.

Besök Stora Stöten Swimrun för mer information

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE